Wandeling langs de Geul bij Cottessen

5/3/2022

Ga eens langs de Geul wandelen bij Cottessen. U kunt uw auto parkeren bij Buitenlust en dan dwars door de boomgaarden en weilanden naar de Geul. Bekijk de 330 jaar oude Heimansgroeve (het oudste stukje Nederland boven de grond!) en wandel langs de Schotse Hooglanders die daar `s zomers grazen.

Wandelen is hier echt een feest. Elk vergezicht is weer een andere foto, iets dat nooit verveelt.

Cottessen is in cultuur gebracht vanuit de carréboerderij Bellet, een boerderij die daar sinds de 13e eeuw of eerder is gevestigd. De boerderij draagt boven de poort een gevelsteen met het wapen van de abdij van Burscheid met de Latijnse wapenspreuk Dominus Providebit ("De Heer zal voorzien").

Dit was vroeger een arme streek in Limburg en als gevolg daarvan zijn de oude vakwerkhuizen veelal gehandhaafd. Rond deze tijd heette Cottessen nog Kothausen. Cottessen is samen met Camerig een beschermd dorpsgezicht.

Op de eerste kaarten van dit gebied uit circa 1760 zijn 14 boerderijen of huizen te vinden. Nu is dat aantal nog hetzelfde en is het aanzicht van het gehucht vrijwel ongewijzigd gebleven. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.